Извршено примопредавање на функцијата министер за информатичко општество и администрација

Скопје, 1 јуни 2017 година

Во просториите на Министерството за информатичко општество и администрација денес беше извршено примопредавање на должноста министер за информатичко општество и администрација.

Арсовска Томовска на третиот регионален годишен состанок за интернет владеење

Охрид, 25 мај 2017 година

Министерката за информатичко општество и администрација Марта Арсовска Томовска се обрати на отворањето на третиот регионален годишен состанок за интернет владеење SEEDIG (South Eastern European Dialogue on Internet Governance), во Охрид. Настанот се одржува заедно со Меѓународната регулаторна конференција (24-26 мај), во организација на Агенцијата за електронски комуникации, при што учествуваат истакнати национални и меѓународни претставници, вклучувајќи претставници од регулаторните тела од Европа, оператори од регионот, претставници на здруженија на оператори, вендори, граѓански организации, студенти и останати чинители на пазарот за електронски комуникации.

Арсовска Томовска на Регионална министерска конференција за јавна администрација

Тирана, 18 мај 2017 година

Министерката за информатичко општество и администрација Марта Арсовска Томовска учествуваше на Регионалната министерска конференција за јавна администрација во Тирана, во организација на Министерството за иновации и јавна администрација на Република Албанија и Регионалната школа за јавна администрација (RESPA).

Итен состанок за состојбите со „WannaCry“ рансомвер компјутерскиот напад и препораки за граѓаните, компаниите и државните инстит

Скопје, 15 мај 2017 година

Денеска во Агенцијата за електронски комуникации се одржа итен состанок на министерката Марта Арсовска – Томовска, директорот на АЕК Сашо Димитријоски и службени лица од Националниот центар за одговор на компјутерски инциденти МКД-ЦИРТ. На состанокот беше анализирана моменталната состојба во Република Македонија во врска со актуелниот рансомвер компјутерски напад, при што беше констатирано дека во МКД-ЦИРТ до сега нема пријавен случај на инфициран компјутер или сервер. Сепак, сеуште постои висок ризик од зараза кај компјутерите со постари оперативни системи (XP, Vista и Windows 8), а особено кај нелегални инсталации кои и самите во најголем број случаи содржат малициозен софтвер кој може подоцна да се искористи за сајбер напади. Инфекцијата со овој рансомвер се манифестира преку шифрирање на документите на компјутерот од корисникот. Во овој момент не постои можност за бесплатно дешифрирање на заразените компјутери, а со плаќањето на откуп не се гарантира дешифрирањето на документите.

Заменик министерот Муцунски се сретна со делегација од НР Кина

Скопје, 15 мај 2017 година

Заменик министерот за информатичко општество и администрација Тимчо Муцунски денеска се сретна со делегација на Народна Република Кина, предводена од заменик министерот на Министерството за човечки ресурси и социјална сигурност на НР Кина, Фу Џингуо и директорот за јавна администрација на НР Кина, Пенг Жонгбао.

МИОА учесник на панел дискусија по повод Светскиот ден за слобода на печатот

Скопје, 3. мај 2017 година

Стручен тим на МИОА денеска учествуваше на панел дискусијата по повод Светскиот ден за слобода на печатот, во организација на делегацијата на Европската Унија во Македонија. Настанот имаше за цел да поттикне дискусија за потребните медиумски реформи во земјата, преку зајакнување на учеството на засегнатите страни, меѓу кои медиумите, јавната администрација и граѓанскиот сектор.

Стручни лица од МИОА- гости предавачи

26. април 2017 година

Во рамките на соработката меѓу Министерството за информатичко општество и администрација и ИКТ факултетите во Република Македонија, стручни лица од МИОА деновиве одржаа предавања на Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство-ФИНКИ.

Започнува имплементацијата на мерката Обуки за напредни ИТ вештини

Скопје, 25. април 2017 година

Министерката за информатичко општество и администрација Марта Арсовска Томовска и Директорот на Агенцијата за вработување на Република Македонија Влатко Поповски денеска го промовираа почетокот на имплементацијата на мерката „Обуки за напредни ИТ вештини“.

Муцунски на промоцијата на Прирачникот за спречување на корупцијата во локалната администрација

Скопје, 19. април 2017 година

Заменик министерот за информатичко општество и администрација Тимчо Муцунски присуствуваше на промоцијата на Прирачникот за спречување на корупцијата во локалната администрација, подготвен од Фондацијата Конрад Аденауер и Македонското здружение на млади правници, а поддржан од МИОА.

Арсовска Томовска на Саемот за вработување и пракса „Контакт 2017“

Скопје, 19. април 2017 година

Министерката за информатичко општество и администрација Марта Арсовска Томовска се обрати на отворањето на Саемот за вработување и пракса „Контакт 2017“, кој има за цел поврзување на работодавачите со студентите, а e во организација на студентските парламенти на ФИНКИ и ФЕИТ.

РЕАКЦИЈА

Скопје, 13.април 2017 година

Во врска со денешната прес-конференција на Здружението на новинари на Македонија, на која се изнесени податоци за трошење на средства за субвенционирање на националните медиумски куќи за производство на домашна играна и домашна документарна програма, Ве известуваме за следното:

Syndicate content