Јавна трибина за Регистар на население и електронски услуги

Скопје, 20 април 2018 година

Во рамки на проектот за воспоставување на централен регистар на население и воведување на електронски услуги, беа изготвени Закон за централен регистар на население и Закон за електронско управување и електронски услуги.

Поради исклучителното значење на централниот регистар на население и дигитализацијата на услугите на јавната администрација, Министерството за информатичко општество и администрација организира јавна трибина.

Јавната трибина ќе се одржи на 20.04.2018 година (петок), во 11 часот, во кино салата на Клубот на пратеници
Инвестирањето во инфраструктурата, во човечките ресурси и во капацитетите во администрацијата создава креативно опкружување

Скопје, 19 април 2018 година

На последната панел сесија „Дигитална економија и општество“, во рамки на Дигиталниот самит за земјите од Западен Балкан,  се разгледуваа практичните услови за дигитална поврзаност на Западен Балкан за воспоставување соодветна рамка за нивно дигитално поврзување.

 

Идеите и препораките од првиот „Дигитален Самит на Западен Балкан“ се насоки за креативна дигитална трансформација на регионот

Скопје, 19 април 2018 година

Во завршницата од дводневната агенда на првиот „Дигитален самит на Западен Балкан“, министерот за надворешни работи Никола Димитров и министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски одржаа прес конференција на која ги пренесоа пораките и заклучоците кои произлегоа од првиот самит за дигиталната агенда на регионот.

Интензивирање на регионалната соработка за подобра дигитална иднина на Западен Балкан

Скопје, 18 април 2018 година

Со церемонијата на свеченото отворање денеска отпочна со работа дводневниот регионален настан „Дигитален Самит на Западен Балкан“.

На свеченото отворање за значењето на самитот и за придобивките од неговата агенда за земјите од регионот говореа Претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Заев, еврокомесарката за дигитална економија и општество Марија Габриел, државниот секретар во Министерството за економија и енергија на Сојузна Република Германија Томас Барејс, и министерот на информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски.

Земјите од Западен Балкан преку дигитална трансформација ќе бидат дел од Европската Унија

Скопје, 18 април 2018 година

Министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски, еврокомесарката за дигитална економија и општество Мариа Габриел и  Генерален секретар на Советот за регионална соработка Горан Свилановиќ, на заедничка прес конференција се осврнаа  на значењето на првиот Дигитален Самит што се одржува во Скопје.

Македонија е домаќин на првиот регионален Дигитален Самит за земјите од Западен Балкан

Скопје, 12 април 2018 година

На 18ти и 19ти април Македонија ќе биде домаќин на еден од најголемите регионалните настани за оваа година - Дигиталниот Самит за земјите од Западен Балкан. Настанот претставува дел од Берлинскиот процес и има за цел регионална координација за приближување на регионот до Европската Унија.

МИОА со реакција на обвинувањата за јавната набавка за Дигиталниот Самит

Скопје, 12 април 2018 година

Во однос на обвинувањата за постапката за јавна набавка за техничка реализација на Дигиталниот Самит, Министерството за информатичко општество и администрација ја информира јавноста дека во спроведената постапка нема ништо спротивно на Законот за јавни набавки.

Министерот Манчевски на средба со амбасадорката на ОБСЕ

Скопје, 05 април 2018 година

Министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски, денеска оствари работна средба со амбасадорката на ОБСЕ, Нина Суомалаинен, по повод завршувањето на нејзиниот мандат и нејзиното заминување.

Манчевски: Промените во Законот за АВМУ ќе придонесат за професионализација на Агенцијата

Скопје, 04 април 2018 година

Министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски се обрати на промоцијата на завршниот извештај за работата на АВМУ и АЕК.

 

Како што истакна министерот Манчевски, вклученоста на граѓанските организации во мониторинг на работата на овие две регулаторни тела е од особено значење затоа што станува збор за различен пристап, од начинот на кој што работат владините институции.

Манчевски: Државата активно работи на зголемување на сајбер безбедноста

Скопје, 02 април 2018 година

Министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски, ја отвори работилницата за „Национална рамка и стратегија за сајбер безбедност и функционирање на национален CERT/CSIRT“.

 

Манчевски: МИОА реализира ИКТ проекти за да ги задржи младите во Македонија

Скопје, 30 март 2018 година

Министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски, се обрати на настанот по повод седум години од основањето на Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство. На настанот беа доделени и дипломи на најдобрите студенти, дипломци и постдипломци.

 

Syndicate content