Арсовска Томовска како член на големото жири во Баку

Баку, 17 септември 2015 година

Заменик министерот за информатичко општество и администрација, Марта Арсовска Томовска, од 17 до 20 септември престојуваше во Баку, Азербејџан, како член на големото жири за доделување на светската награда за најдобра мобилна апликација (The World Summit Award Grand Jury 2015).

Покана за последипломски студии

Скопје, 16 септември 2015 година

TODAİE има чест да ги покани студентите од Република Македонија за Мастер студии по Меѓународна напредна програма за раководење во јавниот сектор (Advanced Public Executive Master Degree Program -APEP) и докторски студии по политички науки и јавна администрација (PhD in Political Science and Public Administration) во академската година 2015-2016. Брошурата за програмите е во прилог, за ваше информирање.

Потпрограмата „Медиа„ достапна за македонскиот аудиовизуелен сектор

Скопје, 4 август 2015 година

Република Македонија и македонскиот аудиовизуелен сектор официјално станаа полноправни учесници на потпрограмата „Медиа„ која е интегрален дел од програмата „Креативна Европа за периодот 2014-2020 година.„ Ова на прес-конференција денес го соопштија министрите за информатичко општество и администрација и за култура, Иво Ивановски и Елизабета Канческа Милевска.

Оглас за позицијата директор на Регионалната школа за јавна администрација (РеСПА)

Скопје, 24 јули 2015 година

Регионалната школа за јавна администрација (РеСПА) го објави огласот за позицијата директор на организацијата и ги повикува заинтересираните кандидати да аплицираат за функцијата до 11 септември 2015 година.

Ивановски во работна посета на Брисел

Скопје, 22 јули 2015 година

Министерот за информатичко општество и администрација, Иво Ивановски, престојуваше во работна посета на Брисел, во рамките на која оствари средба со еврокомесарот за дигитална економија и општество, Гинтер Отингер, како и со директорот за Западен Балкан во Генералниот директорат за добрососедска политика и за преговори за проширување, Жан Ерик Паке.

Јавна дебата „Потребни реформи во јавниот радиодифузен сервис„

Скопје, 20 јули 2015 година

Во организација на Министерството за информатичко општество и администрација, денеска се одржа јавната дебата „Потребни реформи во јавниот радиодифузен систем„ на која учество зедоа институции на системот, новинарски здруженија и асоцијации.

Ивановски : Македонија бележи континуиран раст во ИКТ сферата што овозможува нови работни места

Скопје, 15 јули 2015 година

Министерството за информатичко општество и администрација денеска ја организираше Јавната расправа посветена на Предлог националната краткорочна ИКТ стратегија за перидот 2016 – 2017 година и нејзиниот акционен план, на која учество зедоа претставници на јавниот, приватниот и академскиот сектор во земјата, како и заменик амбасадорот на Швајцарската Конфедерација, Катерина Штокер.

Воведување на системот за автоматска локација на возила и електронска наплата во автобусите

Скопје, 14 јули 2015 година

Министерот за информатичко општество и администрација, Иво Ивановски, градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски и директорот на ЈСП, Игор Јанушев, денеска го промовираа проектот за воведување систем за електронска наплата во автобусите на јавниот градски превоз и системот за автоматска локација на возила.

Доделени наградите за најуспешните апликации на Open Data Hackathon натпреварот

Скопје, 30 јуни 2015 година

Јордан Крстевски и Ивана Талеска за апликацијата nowPARK.me, се првонаградени на Open Data Hackathon натпреварот, настан кој траеше од 3 до 22 јуни, и кој им овозможи на повеќе од 50 учесници да направат апликации со користење на отворени податоци од државните институции.

Ивановски на „Конференцијата за едукативниот пристап кон предизвиците од заштита на приватноста”

Скопје, 22 јуни 2015 година

Google во соработка со Дирекцијата за заштита на личните податоци, во Скопје организираше настан на кој се собраа сите засегнати страни во земјата, претставници од различни сектори, телекомуникациите, банкарството, образование, ИТ компании и други.

Олеснет и поедноставен систем на добивање документи

Скопје, 16 јуни 2015 година

Министерот за информатичко општество и администрација, Иво Ивановски и директорот на Управата за водење на матични книги, Силас Муслиоски, денеска на прес-конференција информираа за напредокот на проектот за модернизација, проширување и адаптирање на Системот за интероперабилност.

Syndicate content