МИОА се приклучува кон поддршката за Дарко Божиноски

Скопје, 06 април 2016 година

Министерството за информатичко општество и администрација се приклучува кон поддршката за единствениот полуфиналист од Република Македонија, на натпреварот за наука и технологија на млади претприемачи од земјите во развој Global Innovation through Science and Technology (GIST) Tech-I pitch competition.

Да го поддржиме младиот Дарко Божиноски, со гласање на линкот www.gistnetwork.org/tech-i/vote.

Конференција за е-Влада во организација на МИОА

Скопје, 05 април 2016 година

Министерот за информатичко општество и администрација Марта Арсовска Томовска ја отвори првата Конференција за е- Влада во организација на МИОА, на која учествуваат претставници од ИТ секторот од владините институции. Целта на конференцијата е добивање информации и оперативни детали за тоа што е направено на ниво на институциите од областа е-Влада, кои се достигнувањата, податоци за имплементираните проекти и статусот на проектите што се во тек.

Реакција на Министерството за информатичко општество и администрација

Скопје, 04 април 2016 година

 

Манипулациите на Александар Кирацовски, на денешната прес конференција ги поминаа сите граници. Несовесноста, неодговорноста и незаинтересираноста на Кирацовски и на луѓето кои ги распореди во својот кабинет, сака да ги оправда со префрлање на вината на луѓе кои деноноќно работејќи, професионално и стручно си ја извршуваат својата работа.Заради запознавање на јавноста со сите детали околу темата која беше предмет на денешната прес конференција ја информираме јавноста за следното:

Арсовска Томовска се обрати на отворањето на Саемот за вработување и пракса ,,Контакт 2016”

Скопје, 04 aприл 2016

Министерот за информатичко општество и администрација Марта Арсовска Томовска се обрати на отворањето на Саемот за вработување и пракса ,,Контакт 2016“, во организација на студентските парламенти на ФЕИТ и ФИНКИ. Настанот кој ќе трае три дена, има за цел да ги поврзе работодавците со студентите, преку овозможување директна промоција на компаниите од една страна и претставување на искуството и знаењата на студентите од друга страна.

Национален Акциски план за Отворено владино партнерство 2016-2018 година - Прв нацрт

Скопје, 01 април 2016 година

Почитувани претставници на организации на граѓанското општество,

 

Ве известуваме дека Министерството за информатичко општество и администрација го објавува првиот нацрт текст на третиот национален Акциски план за Отворено владино партнерство 2016-2018.

Арсовска Томовска се сретна со австралиската пратеничка Алана Мектиернан

Скопје, 01. Април 2016

Министерот за информатичко општество и администрација Марта Арсовска Томовска денеска оствари средба со Алана Мектиернан, пратеник во Долниот дом на Федералното собрание на Австралија. На средбата присуствуваа и почесниот конзул на Австралија Зоран Костовски и советникот за регулаторни прашања од Агенцијата за Електронски комуникации, Владимир Ристевски.

Презентиран Годишниот извештај за податоците од Регистарот на вработени во јавниот сектор

Скопје, 31 март 2016 година

Министерот за информатичко општество и администрација, Марта Арсовска Томовска го презентираше Годишниот извештај за податоците од Регистарот на вработените во јавниот сектор за 2015 година, кој веќе е објавен на веб страната на министерството, на следниов линк: http://mioa.gov.mk/?q=node/216.

РЕАКЦИЈА-МИОА

Скопје, 31 март 2016 година

Почитувани, дополнителниот заменик на министерот денеска ја манипулираше јавноста, преку паушални, тендециозни изјави во врска со проектот „Компјутер за секое дете“.

Арсовска Томовска присуствуваше на свеченоста по повод петгодишниот јубилеј на ФИНКИ и им врачи награди на најдобрите студенти

Скопје, 30 март 2016

Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство – Скопје (ФИНКИ) денеска ја одбележа петгодишнината од основањето, при што на свеченоста присуствуваше Министерот за информатичко општество и администрација Марта Арсовска Томовска која им врачи награди на најдобрите студенти со средна оценка над 9,5. На свечената прослава беа доделени и дипломи на сите завршени и магистрирани студенти од 2015-та година.

Арсовска Томовска го отвори 27. Државен натпревар по информатика

Скопје, 26 март 2016 година

Министерот за информатичко општество и администрација Марта Арсовска Томовска го отвори 27. Државен натпревар по информатика за учениците од средните и основните училишта во Република Македонија. Станува збор за натпревар по програмирање на кој учествуваат најдобрите 100 ученици од основните и средните училишта, претходно селектирани од учесниците на регионалните натпревари по информатика.

,,Алокејт Софтвер” ја зголемува инвестицијата во Македонија и го проширува својот центар за развој на апликации

Скопје, 23 март 2016 година

Министерот за информатичко општество и администрација Марта Арсовска Томовска денеска присуствуваше на свеченото отворање на втората канцеларија на британска компанија ,,Алокејт Софтвер”, која одлучи да ја зголеми инвестицијата во Република Македонија и значително да ги прошири своите капацитети. Со почетна планирана инвестиција од 5 милиони евра во претстојните пет години, ,,Алокејт Софтвер” сега ја зголемува инвестицијата на речиси 7,5 милиони евра за истиот период. Со тоа тимот ќе се прошири од 25 на 55 програмери за развој на софтверски апликации.

Syndicate content