Тркалезна маса за одлив на работна сила од ИКТ секторот

Скопје, 4 декември 2014 година

ИКТ комората при Сојузот на стопански комори на Македонија, денеска ја организираше тркалезната маса на тема „Одлив на работна сила од ИКТ секторот“, во рамките на која свое обраќање имаше министерот за информатичко општество и администрација, Иво Ивановски. Владиниот, приватниот и академскиот сектор бараат начини како да се намали и спречи заминувањето на ИКТ кадрите од Македонија во странство и за зголемување на бројoт на информатички кадри за потребите на приватниот сектор во земјата.

Прв национален форум за Отворено владино партнерство

Скопје, 26 ноември 2014 година

Во организација на Центарот за истражување и креирање на политики денеска се одржува Првиот национален форум за Отворено владино партнерство, на кој обраќање имаше министерот за информатичко општество и администрација, Иво Ивановски.

Формирана Македонската медиумска асоцијација (ММА)

Скопје, 25 ноември 2014 година

Петте национални телевизии Канал 5, Телма, Сител, Алсат М и Алфа, денеска ја формираа Македонската медиумска асоцијација (ММА), која е дел од Стопанската комора на Македонија.

ЈАВЕН ПОВИК за пријавување во Регистар на училишта и центри за странски јазици за спроведување обуки

Скопје, 20 ноември 2014 година

Врз основа на член 26-а став (1) алинеја 6 од Законот за организација и работа на органите на државната управа („Службен весник на Република Македонија“ бр. 58/2000; 44/2002; 82/2008; 167/2010 и 51/2011), Министерството за информатичко општество и администрација објавува

ЈАВЕН ПОВИК за пријавување во Регистар на компании од ИТ секторот за обуки за компјутерски програми

Скопје, 20 ноември 2014 година

Врз основа на член 26-а став (1) алинеја 3 од Законот за организација и работа на органите на државната управа („Службен весник на Република Македонија“ бр. 58/2000; 44/2002; 82/2008; 167/2010 и 51/2011), Министерството за информатичко општество и администрација објавува

Ивановски : Соработката со Мајкрософт нуди можности за вработување на младите луѓе

Скопје, 18 ноември 2014 година

Во наредните три години ќе се обучат двесте илјади студенти од Република Македонија за користење на најновите технологии што ќе им помогнат да бидат поконкуретни на пазарот на трудот. Ова го најави министерот за информатичко општество и администрација, Иво Ивановски, во рамките на втората Мајкрософт конференција „Недела на јавниот сектор„ што се одржува во Скопје. Активноста е во рамките на програмата Youthspark на Мајкрософт Македонија.

Јавна расправа за работната верзија на Предлог-законот за општата управна постапка

Скопје, 17 ноември 2014 година

Во рамките на 12-та седница на Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците при Собранието на Република Македонија, денеска се одржува Јавна расправа за работната верзија на Предлогот на законот за општата управна постапка.

Ивановски на министерска конференција во Брисел за реформи во администрацијата

Брисел, 12 ноември 2014 година

Министерот за информатичко општество и администрација, Иво Ивановски, денеска учествуваше на министерската конференција на тема „Зајакнување на реформите на јавната администрација во процесот на проширување„ која се одржа во Брисел. Во рамките на попладневната сесија тој имаше обраќање на кое го претстави процесот на имплементација на реформите во оваа област во Република Македонија.

Ивановски во работна посета на Делчево

Делчево, 6 ноември 2014 година

Министерот за информатичко општество и администрација, Иво Ивановски, денес беше во работна посета на Делчево, каде оствари средба со градоначалникот на општината, Дарко Шехтански. На средбата стана збор за реформите во јавната администрација и нивното спроведување од наредната година согласно административните закони, а се разговараше и за реализирање на обуки за вработените.

Ивановски во посета на бесплатниот интернет клуб во Неготино

Неготино, 5 ноември 2014 година

Министерот за информатичко општество и администрација, Иво Ивановски, денес го посети бесплатниот интернет клуб во Неготино, каде се запозна со неговата работа. Тој најави неколку бесплатни обуки за граѓаните за користење на постојните електронски услуги кои ги нудат владините институции.

Арсовска Томовска на Самитот за управување на глобалните предизвици во Абу Даби

Абу Даби, 5 ноември 2014 година

Во рамките на Самитот за иновативните генерации и управувањето со глобалните предизвици кој се одржа во Абу Даби, Обединетите Арапски Емирати, заменик министерот за информатичко општество и администрација, Марта Арсовска Томовска, учествуваше на панел дискусија на која се разговараше за компјутерската безбедност и начините на заштита од сајбер криминалот.

Syndicate content