Петта годишна министерска средба на Регионалнатa школa за jавна aдминистрација (ReSPA) во Скопје

Скопје, 31 октомври 2014 година

Регионалнатa школa за jавна aдминистрација (ReSPA), денес во Скопје ја одржа Петтата годишна средба на министерско ниво на која учествуваа министри од шест земји од регионот задолжени за реформи на јавната администрација. Домаќин на состанокот беше министерот за информатичко општество и администрација, Иво Ивановски.

Ивановски : Македонија напредува на светската информатичка мапа

Скопје, 29 октомври 2014 година

Република Македонија оваа година е рангирана на 57 место, што претставува напредок за 10 места од минатата 2013 година, кога беа рангирани само 144 земји. Ова се резултатите објавени во 13-то издание на Глобалниот извештај за информатичка технологија објавено од Светскиот Економски Форум, кои денес ги соопшти министерот Ивановски на конференцијата „Европски ден на претприемачот и СЕЕИТА и МАСИТ Отворени денови„.

Ивановски на Конференција на Меѓународната Телекомуникациска Унија во Јужна Кореја

Бусан, 28 октомври 2014 година

Министерот за информатичко општество и администрација, Иво Ивановски, од 23 до 28 октомври 2014 година, учествуваше на Генералната конференција на Меѓународната Телекомуникациска Унија (ITU Plenipotentiary Conference 2014), која се одржа во градот Бусан во Јужна Кореја.

Ивановски го врачи Сертификатот за информациски системи на ФЗОМ

Скопје, 21 октомври 2014 година

Министерот за информатичко општество и администрација, Иво Ивановски, денеска на директорката на Фондот за здравствено осигурување на Република Македонија, Маја Парнарџиева Змејкова, и го врачи Сертификатот за функционалност на информацискиот систем, што претставува чекор напред во модернизацијата и надградбата на целокупниот систем на институцијата.

Средба Ивановски – Јагланд во Советот на Европа во Стразбур

Стразбур, 13 октомври 2014 година

Министерот за информатичко општество и администрација, Иво Ивановски, денеска во Стразбур оствари работна средба со генералниот секретар на Советот на Европа, Торбјорн Јагланд, на која присуствуваше и амбасадорот на Република Македонија при Советот на Европа, Петар Поп Арсов.

Ивановски во посета на бесплатниот интернет клуб во Гевгелија

Гевгелија, 8 октомври 2014 година

Министерот за информатичко општество и администрација, Иво Ивановски, денеска го посети бесплатниот интернет клуб во Гевгелија, а по повод седумгодишнината од неговото отворање.

Арсовска Томовска : Постојан развој на човечките ресурси за поголеми резултати

Скопје, 3 oктомври 2014 година

Во организација на Македонската асоцијација за човечки ресурси, денес во Скопје се одржува шестата по ред Меѓународна конференција за човечки ресурси, поддржана од Министерството за информатичко општество и администрација и Европската асоцијација за управување со човечки ресурси (EAPM).

Доделени CAF сертификати за надворешни обучувачи

Скопје, 3 oктомври 2014 година

Министерството за информатичко општество и администрација во соработка со Мисијата на ОБСЕ во Скопје и Европскиот институт за јавна администрација ја спроведоа првата Oбука за CAF надворешни евалуатори- CAF External Feedback Actors.

Втора сесија од обуките на Високата француска школа за јавна администрација ЕНА

Скопје, 1 октомври 2014 година

Во организација на Министерството за информатичко општество и администрација, а со поддршка на Амбасадата на Република Франција, од 1 до 3 октомври, се спроведува обука за имплементација на законите за државни службеници и вработените во јавниот сектор, како втора сесија од циклусот обуки кои се реализираат во соработка со Високата школа за јавна администрација ЕНА од Франција.

Петта конференција на Мрежата на сектори/одделенија за управување со човечки ресурси

Скопје, 30 септември 2014

Во организација на Министерството за информатичко општество и администрација, денеска се одржува Петтата конференција на Мрежата на сектори/одделенија за управување со човечки ресурси на тема „Функционална анализа„. Настанот е во рамките на проектот „Техничка помош на МИОА за Зајакнување на имплементацијата на Националниот систем за координација на обуки„.

Потпишана Спогодбата за намалување на цените на услугите во роамингот

Будва, 29 септември 2014 година

Во Будва денеска беше потпишана Спогодбата за намалување на цените на услугите во роамингот во јавните мобилни комуникациски мрежи, склучена помеѓу министерствата надлежни за работите од областа на електронските комуникации на Македонија, Црна Гора, Србија и Босна и Херцеговина.

Syndicate content