Ивановски на Светскиот самит за информатички технологии 2014 во Мексико

Гвадалахара , 29 септември 2014

Министерот за информатичко општество и администрација, Иво Ивановски, учествува на Светскиот самит за информатички технологии 2014, кој од 29 септември до 1 октомври се одржува во градот Гвадалахара во Мексико.

Доделени CAF сертификати за обучувачи

Скопје, 25 септември 2014 година

Министерството за информатичко општество и администрација во соработка со Мисијата на ОБСЕ во Скопје и Европскиот институт за јавна администрација ја спроведе втората CAF обука за обучувачи за државни службеници. По тој повод, денес беа доделени сертификати на учесниците за успешно завршување на CAF обуката за обучувачи наменета за државни службеници од Република Македонија.

Регионална конференција „Транспарентност на медиумската сопственост и спречување на медиумска концентрација„

Скопје, 25 септември 2014 година

Заменик министерот за информатичко општество и администрација, Марта Арсовска Томовска, денес ја отвори регионалната конференција „Транспарентност на медиумската сопственост и спречување на медиумска концентрација„, која во организација на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги се одржува во Скопје.

Арсовска Томовска на светскиот Social Good Summit во Скопје

Скопје, 23 септември 2014 година

Скопје беше дел од светскиот Social Good Summit, кој се одржа во повеќе од 60 држави во светот. На македонската конференција говореа претставници на Обединетите Нации, на државни институции, како и активисти кои се активно вклучени во развојот на новите медиуми. Свое обраќање на тема „Нови технологии и нови медиуми за комуникација” имаше и заменик министерот за информатичко општество и администрација, Марта Арсовска Томовска.

Google Street View во Македонија

Скопје, 22 септември 2014

Google објави дека од денес започнува со снимање на локациите низ Македонија, со цел подобрување на квалитетот на функцијата Street View во рамките на апликацијата Google Maps. Почнувајќи од 29 септември, во Скопје и Битола, како и во други поголеми градови во земјава, ќе бидат снимени тродимензионални фотографии, а наредната година истото ќе продолжи и во другите помали места. Планирано е да се покрие колку што е можно повеќе од патната мрежа, како и најинтересните места во земјата.

Арсовска Томовска на Startup Weekend во Скопје

Скопје, 22 септември 2014

Програмери, дизајнери, маркетинг експерти, продукт менаџери и стартап ентузијасти, изминатиот викенд ги споделија своите идеи, креираа производи и ги поставуваа основите на своите стартап компании, во рамките на Startup Weekend во Скопје.

Ивановски на состанок на Комисијата за широкопојасен интернет во Њујорк

Њујорк, 21 септември 2014

Mинистерот за информатичко општество и администрација, Иво Ивановски, ќе учествува на состанокот на Комисијата за широкопојасен интернет и дигитален развој, кој на 21 септември 2014 година, ќе се одржи во Њујорк.

Информатијада 2014 – можност за соработка меѓу ИТ студентите од регионот

Скопје, 18 септември 2014 година

На иницијатива на Студентскиот парламент при Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство, од 8 до 12 октомври оваа година во Охрид, ќе се одржи Информатијада 2014, како интернационално ИТ дружење.

Ивановски на отворањето на Факултетот за информатички и комуникациски технологии во Битола

Битола, 18 септември 2014 година

Новиот Факултет за информатички и комуникациски технологии (ФИКТ), денеска беше отворен во рамките на Универзитетот „Св. Климент Охридски„ во Битола. На свечениот академски час за новите студенти присуствуваше и министерот за информатичко општество и администрација, Иво Ивановски.

Ивановски потпиша Договор за соработка со Албанија и Меморандум за разбирање со ICANN

Скопје, 15 септември 2014 година

Договор за соработка во областа на информациско– комуникациските технологии денеска потпишаа министерот за информатичко општество и администрација, Иво Ивановски и министерката за иновации и јавна администрација на Република Албанија, Милена Харито, на маргините на Регионалниот форум за интернет владеење 2014, кој се одржа во Скопје.

Регионален форум за интернет владеење 2014

Скопје, 15 септември 2014 година

Република Македонија е домаќин на Регионалниот форум за интернет владеење 2014, кој денес се одржува во Скопје во организација на Министерството за информатичко општество и администрација.

Syndicate content