Заменик Министерот Муцунски се сретна со Заменик Министерот за економски развој на Косово Беса Гаши

Скопје, 28 септември 2016 година

Развој на заеднички проекти во делот на промоција на електронските услуги со цел зголемување на вработеноста, беше една од темите на денешниот состанок меѓу Заменик Министерот за информатичко општество и администрација Тимчо Муцунски и Заменик Министерот за економски развој на Косово, Беса Зогај Гаши.

Арсовска Томовска во статија на престижниот светски портал за технологија „Networkworld“

Масачусетс, 25 септември 2016 година

Престижниот портал за технологија ,,Networkworld,, во најновата статија за неодамнешниот Светски форум за ИКТ во Холандија, го издвојува учеството на Министерката за информатичко општество и администрација Марта Арсовска Томовска, како еден од клучните говорници на форумот.

Арсовска Томовска на Светскиот форум „Давос на ИКТ“ во Холандија, посветен на дигиталната трансформација

Ајндховен, 20 септември 2016 година

Министерката за информатичко општество и администрација Марта Арсовска Томовска учествуваше на најпрестижниот светски форум за ИКТ во Холандија, познат како „Давос на информациско-комуникациските технологии“. Станува збор за „Глобалниот форум 2016“ што се одржа на тема: „Дигитализација: Глобална трансформација-нови практики, на кој се дискутираше за влијанието на дигитализацијата врз развојот на општеството, визии за иднината, нови современи практики, како и примената на дигитализацијата во различните сфери на живеењето.

Арсовска Томовска го најави одржувањето на јубилејната 10-та Јуниорска Балканска олимпијада по информатика

Скопје, 17 септември 2016 година

Министерката за информатичко општество и администрација Марта Арсовска Томовска и претседателот на Здружението на информатичари на Македонија, Миле Јованов, го најавија одржувањето на Јуниорската балканска олимпијада по информатика. Земја домаќин на овој врвен натпревар по програмирање кој се одржува по јубилеен, 10-ти пат е Македонија, а организатор е Здружението на информатичари на Македонија со поддршка на МИОА и Фондацијата Телеком за Македонија.

Арсовска Томовска се обрати на Првиот академски час пред студентите на Универзитетот „Св. Климент Охридски“-Битола

Битола, 15.септември 2016 година

Министерката за информатичко општество и администрација Марта Арсовска Томовска присуствуваше на Првиот академски час на Универзитетот „Св. Климент Охридски“ Битола, при што им се обрати на новозапишаните студенти од Факултетот за информатички и комуникациски технологии како најмлада и Факултетот за биотехнички науки како една од најстарите единици во составот на УКЛО.

МИОА на Годишната Конференција : ИПА 2 Механизам за граѓанските организации

Скопје, 15 септември 2016 година

Претставници од Министерството за информатичко општество и администрација учествуваа на Годишната Конференција: ИПА 2 Механизам за граѓанските организации, на покана на организаторот, односно граѓанската асоцијација ЗЕНИТ, со цел да биде презентиран позитивниот пример на соработка на министерството со граѓанските здруженија.

Работен состанок во МИОА за имплементација на нов софтвер за интегрирано планирање на ресурси за државните органи

Скопје, 14 септември 2016 година

Министерката за информатичко општество и администрација Марта Арсовска-Томовска денеска одржа работен состанок со директорот на Службата за општи и заеднички работи на Владата на Република Македонија, г-динот Васe Доневски.

МИОА имаше воведно излагање на конференцијата за Отворени податоци

Скопје, 14 септември 2016 година

Стручен тим на Министерството за информатичко општество и администрација учествуваше на денешната конференција на тема: „Отворени податоци за трошење на јавните средства – искуства од регионот и состојба во Македонија”,во организација на Македонскиот центар за меѓународна соработка. Во воведното излагање, беа посочени мерките што МИОА ги спроведува како координатор на процесот на Отворено владино партнерство, при што посебен акцент беше ставен на приоритетите кои се однесуваат на партиципативно креирање на политики, отворени податоци и фискална транспарентност, добро владеење , спречување на корупција, како и отвореност на локално ниво.

Арсовска Томовска на средба со Луиза Винтон, постојан координатор на Обединетите Нации

Скопје, 13 септември, 2016 година

Министерката за информатичко општество и администрација Марта Арсовска - Томовска денеска оствари работна средба со постојаниот координатор на Обединетите Нации и постојан претставник на Програмата за развој на Обединетите Нации г-ѓа Луиза Винтон.

Средба со Јорген Рингард од ЕУ, задолжен за истражувачко медиумско известување

Скопје, 12 септември 2016 година

 

Во Министерството за информатичко општество и администрација се одржа работна средба меѓу претставници од Секторот за комуникации при министерството и г-дин Јорген Рингард од Данска, задолжен од Европската Унија да изврши проценка на потребата и можноста да се подобри квалитетот на новинарството и истражувачкото известување, преку подобрување на образовните капацитети за медиумските професионалци во Западен Балкан.

Заменик министерот Муцунски се сретна со Питер Евераерс од ЕУРОСТАТ

Скопје, 5 септември 2016 година

Заменик министерот за информатичко општество и администрација Тимчо Муцунски денеска го прими Питер Евераерс, директор на Директоратот за соработка, комуникација и главни индикатори при ЕУРОСТАТ. На средбата се разговараше за тековните активности и проекти на Министерството, законите за коишто МИОА има надлежност, како и нивната примена.

Syndicate content