Арсовска Томовска на Министерска средба за Дигитална Tрансформација на Западен Балкан

Блед, 5 септември 2016 година

Во рамки на 11-от Стратешки форум во Блед, Република Словенија, денеска се одржа Средба на министрите од Западен Балкан на тема "Креирање околина за Дигитална Трансформација - Улогата на државата".

 

Министерот Марта Арсовска Томовска имаше свое обраќање на средбата на кое укажа дека за Дигитална Трансформација не е доволна само технологија, туку и стратешка определба на држава и посветено лидерство.

Отворен бесплатен интернет клуб во Кривогаштани, во рамки на проектот „Светот на дланка“

Кривогаштани, 2 септември 2016 година

Заменик министерот за информатичко општество и администрација Тимчо Муцунски и градоначалникот на општина Кривогаштани Тони Заткоски денеска го отворија новиот бесплатен интернет клуб, во рамки на проектот на МИОА, „Светот на дланка“. Станува збор за 31- от по ред бесплатен интернет клуб кој се отвора на територијата на Република Македонија.

Република Македонија -плодна почва за ИТ таленти

Скопје, 1 септември 2016 година

Министерката за информатичко општество и админстрација Марта Арсовска Томовска денеска оствари средба со претседателот на здружението на информатичари на Македонија, Миле Јованов, при што му честиташе за најновите успеси на нашите млади информатичари на меѓународните натпревари, односно освојувањето на бронзените медали на Балканската и Светската Олимпијада по информатика, кои летово се одржаа во Никозија, Кипар и во Казан, Русија.

Работна средба во МИОА за постојните законски и подзаконски решенија

Скопје, 29 август 2016 година

Министерката за информатичко општество и администрација Марта Арсовска Томовска заедно со стручен тим на МИОА денеска одржаа работна средба со директорите на Државниот управен инспекторат Ромео Деребан, Агенцијата за администрација Жаклина Николовска, на Ј.П. Македонска радиодифузија Јулијана Спировска и на МАРНЕТ Игор Мирчески.

Соопштение

Скопје, 26 август 2016 година

Министерството за информатичко општество и администрација, во насока на исполнување на барањето на Европската Комисија во однос на владиното рекламирање, утврдено во листата на Итни реформски приоритети од Јуни 2015 година, изготви Предлог закон за информативни и рекламни кампањи на јавните институции. Законот има за цел да одговори на приоритетот за “воспоставување на строги правила за владино рекламирање засновани на транспарентни, објективни и недискриминациски критериуми”, како и „за обезбедување на целосна транспарентност на владиното рекламирање, не само во однос на трошењето на јавните финансии, туку и во однос на примателите и содржините”.

Нов бронзен медал за Македонија на Меѓународната олимпијада по информатика

Казањ, Русија, 17 август 2016 година

Младите македонски информатичари постигнаа нов голем успех, освојувајќи бронзен медал на 28-мата по ред Меѓународна олимпијада по информатика, која од 12-ти до 19-ти Август се одржува во Казањ, Русија.

 

КОНКУРС за доделување стипендии за магистерски и докторски студии за студиската 2016/2017 година

Министерството за информатичко општество и администрација во рамки на заедничката соработка со Институтот за јавна администрација за Турција и Блискиот Исток (The Public Administration Institute for Turkey and the Middle East -TODAİE) објавува КОНКУРС за доделување стипендии за магистерски и докторски студии за студиската 2016/2017 година.

Работна средба Арсовска Томовска – Блажевска: Можности за јакнење на административните капацитети за спроведување ИПА проекти

Скопје, 05 август 2016 година

Министерката за информатичко општество и администрација, Марта Арсовска-Томовска денеска одржа работна средба со државниот секретар во Секретаријатот за европски прашања, Ана Блажеска. На средбата се разговараше за можностите за јакнење на капацитетите на ИПА оперативната структура преку подобрување на системот на стручно усовршување и обука.

Арсовска - Томовска на средба со холандскиот амбасадор Вилем Воутер Пломп

Скопје, 04 август 2016 година

Министерката за информатичко општество и администрација Марта Арсовска - Томовска денеска оствари работна средба со амбасадорот на Кралството Холандија во Република Македонија, г-дин Вилем Воутер Пломп.

Во Велес е отворен 30-от бесплатен интернет клуб

Велес, 25 јули 2016 година

Заменик министерот за информатичко општество и администрација Тимчо Муцунски и градоначалникот на општина Велес, Славчо Чадиев, денеска отворија нов интернет клуб во рамките на проектот на МИОА „Светот на дланка", кој има за цел приближување на интернет технологиите до граѓаните и развој на информатичкото општество во Република Македонија.

Муцунски на Форумот за бизнисмени и инвеститори во Република Македонија од дијаспората

Скопје, 21 јули 2016 година

Заменик Министерот за информатичко општество и администрација Тимчо Муцунски се обрати на Форумот за бизнисмени и инвеститори во Република Македонија од дијаспората, во организација на Македонија 2025 и Агенцијата за иселеништво на РМ. Целта на настанот е да ги сумира искуствата и впечатоците на инвеститорите и истите да ги претвори во анализа со препораки кои ќе одат во прилог на градење на стратегија за зголемување на инвестициите од страна на Македонците кои живеат надвор од нашата држава.

Syndicate content