Информатичките проекти во Македонија позитивно оценети во САД
Скопје, 09 август 2009

Пациентите во Македонија до крајот на 2011 година наместо здравствени книшки ќе имаат електронка картичка со сите податоци за здравствената состојба. Ќе биде во функција и електронски информативен систем кој ќе ги поврзе примарното, секундарното и терцијарното здравство, аптеките и Фондот за здравствено осигурување и ќе се следат приходите расходите во здравствените институции.

Министерот Ивановски ја посети локацијата на интернет-киоск во Долно Лисиче

Скопје, 08 август 2009

Министерот за информатичко општество м-р Иво Ивановски денеска го посети подрачното основно училиште „Гоце Делчев“ во скопското село Долно Лисиче, каде што ќе биде поставен интернет-киоск, со кој жителите четири години ќе имаат бесплатен безжичен интернет пристап.

Прес на министерството за информатичко општество по повод една година Влада
Скопје, 31 јули 2009

По повод една година Влада, денеска во 12 часот се одржа прес конференција во просториите на министерството за информатичко општество. Пресот го одржа заменик министерот за информатичко општество, Д-р Мирјана Секуловска.Информатичарите се задоволни од одлуката на Брисел за укинување на визите за Македонија
Скопје, 22 јули 2009

Со визната либерализација македонските бизнисмени достоинствено ќе патуваат и ќе ги претставуваат своите компании во Европската унија, заклучија претставниците од стопанските комори и од универзитетите во Македонија од ИКТ-секторот на денешната средба со министерот за информатичко општество м-р Иво Ивановски.

Презентиран системот за електронски формулари
Скопје, 17 јули 2009
Министерството за информатичко општество започна со имплементација на систем за електронски формулари, кој ќе овозможи дел од услугите на седум државни институции да бидат достапни за граѓаните и правните лица и во електронска форма преку интернет. Како што информира на денешната прес-конференција ресорниот министер Иво Ивановски, проектот е во согласност со владината програма за континуирана инвестиција во информатичко-комуникациските технологии, а во насока на имплементација на проекти поврзани со Е-влада за 2009 година.
Автоматизација на државната администрација преку интегриран електронски систем за управување со документи
Скопје, 05 јули 2009

Државните службеници во 21 државна институција преку унифициран систем електронски ќе ги креираат и управуваат сите видови документи, со што ќе се намалат времето и трошоците за работа и ќе се подобри ефикасноста на институциите. Такви резултати треба да даде примената на интегрираниот е-владин систем за управување со документи, со вредност од 48 милиони денари, што го презентира денеска на прес-конференција министерот за информатичко општество м-р Иво Ивановски.

Министерството за информатичко општество и УСАИД ќе ја интензивираат соработката за проектот е-влада

Скопје, 02 јули 2009

Министерството за информатичко општество и УСАИД ќе ја интензивираат досегашната соработка. Тоа го официјализираа и со денешното потпишување Меморандум за разбирање чија цел е создавање услови за ефикасно спроведување на проектот е-влада и развој на електронските комуникации воопшто.

Прес на заменик министерот за информатичко општество, д-р Мирјана Секуловска

Скопје, 26 јуни 2009

ПОЧИТУВАНИ,

претставници на медиумите, благодариме за Вашето присуство на денешниов прес во врска со Предлог – Законот за електронско управување.

На почеток ќе изнесам кратка хронологија на активности, со цел да дојдеме до Предлог – Законот за електронско управување.

Интероперабилност за ефикасно работење на администрацијата
Скопје, 05 јуни 2009

Интервју на Заменик министерот за информатичко општество Д-р Мирјана Секуловска за "Форум " "Интероперабилност за ефикасно работење на администрацијата "

Во Охрид Трета регионална конференција за управување со информатичката технологија
Охрид, 27 мај 2009

Во Охрид денеска беше отворена Третата регионална конференција од областа на управувањето со информатичката технологија (итСМФ), на која учествуваат 50-тина експерти по информатичката технологија од земјите од регионот, повеќе други европски држави и од САД.

Министерот м-р Иво Ивановски член на глобалната ИКТ алијанса- Интегрален текст од прес-конференцијата на министерот
Скопје, 25 мај 2009

Почитувани претставници на медиумите
Македонија доби свој претставник во управувачкиот комитет на глобалната алијанса за ИКТ и развој при Обединетите Нации!!!
Дозволете ми на кратко да ви образложам што е Глобалната Алијанса и како функционира.

Syndicate content