Сподели:

Комитетот за интеграција на Република Македонија во НАТО ја подготви Програмата за продолжување на реформите на РМ за членство на земјата во НАТО

Скопје, 13 ноември 2018 год.

Комитетот за интеграција на Република Македонија во НАТО денеска одржа седница, со која претседаваше Заменик претседателката на Владата на РМ и министерка за одбрана Радмила Шекеринска.

Членовите не комитетот денеска ја разгледаа информацијата за Програмата за продолжување на реформите на Република Македонија (ППР), која произлегува од Планот за спроведување на процесот за пристапување на Република Македонија во НАТО, доставен од страна на Генералниот Секретар на НАТО Јенс Столтенберг на 1 август 2018 година. 

На седницата беше прифатена информацијата за пристапните разговори за членство на РМ во НАТО формално беа завршени на 18 и 19 октомври оваа година. Помошникот на Генералниот Секретар на НАТО Алехандро Алваргонзалес пристапните разговори помеѓу РМ и НАТО ги оцени како успешно завршени во духот на долгорочното партнерство што РМ и НАТО го градеа изминатите години. 

Во продолжение на седницата, членовите на Комитетот ја разгледаа Програмата за продолжување на реформите на РМ, како своевидна продолжена верзија на Годишните национални програми за членство на РМ во НАТО, која треба да даде рамка за продолжување на домашните реформи во областите на владеење на правото, независно судство, борба против корупција и организиран криминал, реформи во службите за безбедност и разузнавање, реформите во одбраната (модернизација, преструктуирање, капацитети и интероперативност со НАТО, како и донесување на национална буџетска регулатива соодветна на  безбедносните стандарди на НАТО. 

Финалната Програма за продолжување на реформите, откако ќе биде прифатена на седница на Владата на РМ, треба да биде доставена со формално писмо на Министерот за надворешни работи до Генералниот Секретар на НАТО. 

 

Министерство за информатичко општество и администрација

МИНИСТЕР

Министер за информатичко општество и администрација

Search form