Работен состанок како дел од циклусот на посети “ЕУ – ИПА Институционална координација“

Скопје, 25 август 2014 година

Министерот за информатичко општество и администрација Иво Ивановски и заменик претседателот на Владата на Република Македонија задолжен за Европски прашања Фатмир Бесими заедно со секторите задолжени за прашања од доменот на ИПА и ЕУ, одржаа работен состанок како дел од циклусот на посети “ЕУ – ИПА Институционална координација“.

Надграден Систем за интероперабилност за поврзување на државните институции

Скопје, 18 август 2014

Поврзувањето на државните институции по електронски пат за размена на документи и податоци во иднина ќе биде модернизирано и проширено со надградба на Системот за интероперабилност.

Едношалтерскиот систем и љубезноста на вработените најпозитивни во работењето на ФЗОМ

Скопје , 15 август 2014

Фондот за здравствено осигурување напредува за две места споредено со минатата година, на листата на оценети институции според методологијата „Барометар на квалитет на институциите„ Најдобри резултати се постигнати во однос на искористувањето на едношалтерскиот систем, љубезноста на вработените и телефонските јавувања на „тајните клиенти„.

Агенцијата за вработување со најголем напредок меѓу институциите

Скопје, 14 август 2014

Агенцијата за вработување е институцијата која најмногу напредуваше оваа година, според истражувањето за мерење на задоволството на граѓаните од работата на институциите. На минатогодишната анкета оваа институција се наоѓаше на шестото место во конкуренција од девет институции, а додека годинава е втора во конкуренција од 11 институции.

Централниот Регистар најуспешна институција, но недостасува љубезност во некои подрачни единици

Скопје, 13 август 2014

Во рамките на најавените посети на државни институции кои беа опфатени со истражувањето за мерење на задоволството на граѓаните, министерот за информатичко општество и администрација, Иво Ивановски, денес оствари работна посета на Централниот Регистар на Република Македонија, каде се сретна со в.д. директорот Андреа Поповски.

Детектирани слабостите во работата на подрачни одделенија на Катастарот

Скопје, 12 август 2014

Министерот за информатичко општество и администрација Иво Ивановски, денес оствари работна посета на генералната дирекција на Агенцијата за катастар на недвижности, во рамките на која оствари средба со директорот Славчо Трпевски.

Измерено задоволството на граѓаните преку Барометарот за квалитет на институциите

Скопје, 11 август 2014

Според добиените резултати од спроведената анкета оваа година, граѓаните најмногу се задоволни од севкупната работа на Централниот Регистар, која беше оценета со највисоката оценка 5, од 51% од испитаниците, а најниска средна оценка имаат Министерството за внатрешни работи (3,63) и Центрите за социјални работи (3,68). Од трите општини кои беа оценувани по случаен избор, граѓаните најмногу се задоволни од севкупната работа на општина Прилеп. Овие резултати на прес-конференција денеска ги соопшти министерот Иво Ивановски.

Промовиран порталот на концептот „Отворени податоци“

Скопје, 30 јули 2014

Слободен и бесплатен пристап до податоците од јавен карактер без технички или законски ограничувања, нуди новиот портал на концептот „Отворени податоци“, кој денес беше промовиран во Министерството за информатичко општество и администрација.

Брзи скенери за електронска размена и архива на документи во институциите

Скопје, 7 јули 2014

Министерството за информатичко општество и администрација ја претстави надградбата на проектот - Систем за електронско управување со документи, со набавка на нови брзи скенери за потребите на 14 институции. Станува збор за вкупно 23 скенери од типот Canon, со брзина на скенирање од 60 листа во минута.

Државниот секретар Јахија во посета на Црна Гора

Подгорица, 3 јули 2014

Во рамките на работната посета во Подгорица, државниот секретар во Министерството за информатичко општество и администрација, Јахи Јахија, оствари заедничка средба со државниот секретар при Министерството за внатрешни работи на Црна Гора, Јадранка Војновиќ и генералниот директор на Директоратот за администрација и локална самоуправа, Веселин Вукчевиќ.

Реакција на МИОА на изјавите на ЗНМ

Скопје, 2 јули 2014

Во врска со денешната изјава на Здружението на новинарите на Македонија и неговиот претседател Насер Селмани, информираме за следното :

Во однос на делот на Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, во кој се предлага двете мнозински здруженија да имаат по еден претставник во Програмскиот совет на МРТ, на заеднички состанок беа консултирани највисоките одговорни лица на мнозинските новинарски здруженија, Здружението на новинарите на Македонија и Македонската асоцијација на новинари, при што не беа дадени забелешки за предлогот од нивна страна.

Социјалните семејства ќе се ослободат од плаќање на радиодифузна такса

Скопје, 2 јули 2014

Социјално ранливите категории трајно ќе бидат ослободени од плаќање на радиодифузната такса, со што ќе им се излезе во пресрет на оваа група граѓани, соопштија денес министрите за информатичко општество и администрација и за труд и социјална политика, Иво Ивановски и Диме Спасов. Станува збор за околу 34.000 приматели на социјална помош и 5.000 корисници на постојана парична помош.

Започнување на циклус обуки за Системот на управување на компетенции

Скопје, први јули 2014

Министерството за информатичко општество и администрација во соработка со британската амбасада во Република Македонија организираат обука за 30 идни обучувачи, кои доаѓаат од различни институции, а во рамките на проектот за „Поддршка за реформите во јавната администрација.„

Министерот Ивановски го најави почетокот на изготвувањето на стратегијата за развој на ИКТ областа

Скопје, 30 јуни

Министерот за информатичко општество и администрација, Иво Ивановски, денес одржа состанок со претставници на државните факултети, информатичките комори и ИКТ секторот за почетокот на изготвувањето на краткорочната и долгорочната стратегија за развој на ИКТ на Република Македонија.

Промовиран проектот "Компјутери за социјално ранливите групи"

Скопје, 26 јуни 2014

Министерот за информатичко општество и администрација, Иво Ивановски и Претседателот на ИКТ комората при Сојузот на Стопански Комори на Република Македонија, Саша Огненовски го промовираа проектот "Компјутери за социјално ранливите групи".

Министерот Ивановски на состанок на ICANN во Лондон

Лондон, 24 јуни

Министерот за информатичко општество и администрација, Иво Ивановски, вчера на 23 јуни 2014 година, учествуваше на состанокот на Интернет корпорацијата за доделени имиња и броеви (ICANN), кој се одржа во рамките на Владиниот состанок на високо ниво во Лондон, Велика Британија.

Syndicate content