Kонференција „ИКТ во агробизнисот“

Скопје, 23 ноември 2016 година

Министерката за информатичко општество и администрација Марта Арсовска Томовска се обрати на отворањето на регионалната конференција „ИКТ во агробизнисот“, во организација на МАСИТ (Стопанска Комора за информатички и комуникациски технологии).

Проектот „Macedonian Education Network Project“ претставен на конференцијата „Smart city“ во Барселона

Барселона, 15 ноември 2016 година

По потпишувањето на Договорот за економска и техничка соработка во Рига, помеѓу Народна Република Кина и Владата на Република Македонија, официјално започна спроведувањето на проектот „Macedonian Education Network Project“.

Одржани воведните состаноци за проектите на МИОА од програмата ИПА 2012

Скопје, 11 ноември 2016 година

Министерката Марта Арсовска-Томовска и тим на Министерството денеска одржаа воведен состанок (kickoff) за проектот насловен како: "Supply of Equipment for the Continuation of the Interoperability within the Government Institutions". Целта на овој проект е проширување на системот за Интероперабилност со лиценци и опрема за позадинските системи на институциите вклучени во проектот. На состанокот кој се одржа во просториите на Министерството, присуствуваа и претставници на компанијата ,,NextSense". Меѓу другото беше разговарано за динамиката за спроведување на проектот, како и за запазување на сите процедури кон Европската Унија.

Арсовска Томовска се сретна со Потпретседателот на кинеската компанија „Bright Oceans Corporation“-BOCO

Скопје, 8.ноември 2016 година

Министерката за информатичко општество и администрација, Марта Арсовска Томовска оствари средба со г. Chu Yuxin од кинеската компанија Boco – „Bright Oceans Corporation“, која е во посета на Македонија со цел подобро запознавање со земјата и регионот и потенцијални можности за инвестирање. На средбата присуствуваше и директорот на Управата за електронско здравство Милан Аризанкоски кој го презентираше македонскиот ИТ систем за е-здравство.

Втор Форум за Отворено владино партнерство

Скопје, 2.ноември 2016 година

Заменик Министерот за информатичко општество и администрација Тимчо Муцунски се обрати на Вториот форум за Отворено владино партнерство, насловен како: „Пет години Отворено владино партнерство: за ЕУ интеграции, одржлив развој и луѓето“. Целта на овој Форум, во организација на Центарот за истражување и креирање политики, е да ги дискутира досегашните постигнувања, но и предизвиците коишто претстојат.

НАЈАВА: Арсовска Томовска на Вториот форум за Отворено владино партнерство

Скопје, 1 ноември 2016 година

Министерката за информатичко општество и администрација Марта Арсовска Томовска утре, 2. ноември 2016 година, ќе се обрати на Вториот форум за Отворено владино партнерство, во организација на Центарот за истражување и креирање политики.

Настанот ќе се одржи во хотел Континентал, Скопје, со почеток во 10:00 часот.

Прес конференција на Министерката Марта Арсовска Томовска

Скопје, 26.октомври 2016 година

Почитувани,

Со оглед на фактот што деновиве повторно тема на политички маркетинг се вработените во јавниот сектор, јас како министер надлежен за ресорот администрација, чувствувам законска но пред се морална обврска да се обратам до сите вработени во јавниот сектор, но и до целата македонска јавност и да ја објаснам законската процедура преку која е загарантирана заштитата на секој граѓанин, вклучително и на вработените во јавните институции. Ова го правам со цел да спречам понатамошно ширење на дезинформации и користење на оваа тема за политички маркетинг од страна на определени државни функционери, кои се закануваат со затвори и казни за вработените, без притоа да имаат барем елементарно познавање на законската регулатива поврзана со оваа материја.

Македонија 9-та во светот, на натпреварот ′Microsoft Office Specialist′ во САД

Скопје, 25. октомври 2016 година

Министерката за информатичко општество и администрација Марта Арсовска Томовска се обрати на настанот во организација на Certiadria, на кој беа сублимирани позитивните резултати од првиот Национален натпревар ′Microsoft Office Specialist′. Победникот од овој натпревар, 17 годишниот Марко Марковиќ ја претставуваше Македонија на Светското финале што се одржа во август во Орландо, САД, при што го освои високото 9-то место во Microsoft PowerPoint 2013, во конкуренција на 120 натпреварувачи од целиот свет.

Заменик министерот Муцунски во Њујорк оствари средба со Потсекретарот на Обединетите Нации, Ву Хонгбо

Њујорк, 25 октомври 2016 година

Во рамки на посетата на Обединетите Нации во Њујорк, Заменик Министерот за информатичко општество и администрација Тимчо Муцунски оствари средба со Потсекретарот за економски и социјални прашања на ОН, Ву Хонгбо. Двајцата соговорници детално разговараа за Целите за одржлив развој на Обединетите Нации и за начините, како глобалната заедница да посвети посебно внимание во нивната имплементација.

Арсовска Томовска се сретна со новата директорка на РЕСПА

Скопје, 25 октомври 2016 година

Министерката за информатичко општество и администрација Марта Арсовска Томовска се сретна со новата директорка на Регионалното школо за јавна администрација (ReSPA), Ратка Секуловиќ, која на оваа позиција дојде во јули 2016 година.

РЕАКЦИЈА на Министерството за информатичко општество и администрација

Скопје, 19 октомври 2016 година

Министерството за информатичко општество и администрација ја поздравува денешната прес конференција на потпретседателката на СДСМ Радмила Шеќеринска, која неслучајно ја презема работата на опозицискиот заменик министер Кирацовски и за прв пат после цела година учество на опозицијата во министерството почна да зборува за реални теми кои ги интересираат граѓаните.

Но истовремено, и укажуваме на Шеќеринска дека тоа што таа го најавува за шест месеци, е веќе во фаза на реализација.

Арсовска Томовска на конференцијата „Стандарди за е-транспарентност и е-отчетност на локално ниво“

Скопје, 19 октомври 2016 година

Министерката за информатичко општество и администрација Марта Арсовска имаше воведно излагање на конференцијата со наслов: „Стандарди за е-транспарентност и е-отчетност на локално ниво“, во организација на Центарот за управување со промени, Центарот за одржлив развој АЛКА, Британската Амбасада и Делегацијата на Европската Комисија. Целта на конференцијата е да се отвори дебата за отвореноста и отчетноста на локално ниво и да ја покаже важноста на овие прашања во контекст на придобивките на отворена Влада.

Арсовска Томовска се сретна со Кристијан Тимоние, амбасадор на Република Франција во Република Македонија

Скопје, 06. октомври 2016 година

Министерката за информатичко општество и администрација Марта Арсовска Томовска денеска се сретна со новоименуваниот амбасадор на Република Франција во Република Македонија, неговата екселенција г-дин Кристијан Тимоние.

Арсовска Томовска се сретна со Саша Огненовски- претседател на ИКТ-комората при Сојузот на стопански комори (ССК)

Скопје, 6 октомври, 2016 година

Министерката за информатичко општество и администрација Марта Арсовска Томовска, по вчерашната средба со МАСИТ, денеска одржа работен состанок и со ИКТ-комората при Сојузот на стопански комори (ССК).

Редовен годишен состанок со МАП тимот на НАТО

Скопје, 05. октомври 2016 година

Претставници на Министерството за информатичко општество и администрација денеска одржаа редовен годишен состанок со претставници на МАП тимот на НАТО, посветен на реформата во јавната администрација.

 

МИОА пред предвидениот рок ги реализира одредбите за унапредување на администрацијата

Скопје, 30 септември 2016 година

„Повторно пред истекот на законски предвидениот рок февруари 2017 година, МИОА е подготвено за реализација на новововедените законски одредби кои се однесуваат на раководните административни службеници, и тоа во насока на унапредување на нивните вештини и раководни компетенции“, изјави на денешната прес конференција Министерката за информатичко општество и администрација Марта Арсовска Томовска.

Syndicate content